Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Boost je CV met deze 10 tips & tricks!

Opvallend, overzichtelijk en persoonlijk

Vaak ontvangen werkgevers honderden sollicitaties per maand, waardoor ze niet genoeg tijd hebben om alle cv’s met evenveel aandacht te bekijken. Het is daarom van belang dat jouw cv opvalt, overzichtelijk is en ook een stukje van jouw persoonlijkheid laat zien. Maar hoe maak je zo’n cv? Bij Jobboost weten wij natuurlijk wel het een en het ander over cv’s. Om jou te helpen geven wij je daarom hier onze 10 tips & tricks hoe je een goede cv maakt!

Het is van belang dat jouw cv opvalt, overzichtelijk is en ook een stukje van jouw persoonlijkheid laat zien. Maar hoe maak je zo’n cv? Om jou te helpen geven wij je daarom hier onze 10 tips & tricks hoe je een goede cv maakt!

Bekijk snel

Tip 1: Houd je cv overzichtelijk 📝

Een werkgever gaat nou eenmaal niet elke cv helemaal van begin tot eind lezen. Het is daarom belangrijk dat je overzicht creëert. Zorg voor een logische indeling en maak gebruik van tussenkopjes zoals ervaring, studie en competenties. Zorg dat de tussenkopjes een groter lettertype zijn en de functietitels dikgedrukt. Zo maak je jouw cv makkelijk scanbaar en creëer je overzicht.

Tip 2: Zorg dat je cv opvalt 💥 

Het is een zakelijk document, maar dat betekent niet dat jouw cv niet mag opvallen. Hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt? Dat mag je helemaal zelf bepalen. De mogelijkheden zijn hier natuurlijk eindeloos. Wat wel en niet gepast is ligt ook aan het soort baan waar je voor solliciteert. Ben je een grafisch ontwerper? Dan is een cv als deze natuurlijk helemaal op zijn plek. Ben je op zoek naar een commerciële, zakelijke functie dan kun je door gebruik te maken van een mooie lay-out er ook al voor zorgen dat jouw cv opvalt tussen de rest. Hierbij zul je zelf na moeten gaan wat geschikt is in jouw situatie. Een hele simpele manier om een cv te maken die mooi is vormgegeven is door een template van Canva te gebruiken. Super makkelijk en je kunt ze helemaal customizen naar hoe je zelf wil.

Tip 3: Houd je cv beknopt  

Elke keer als je solliciteert, is het van belang om alleen de relevante werkervaring op je cv te hebben staan. Dat bijbaantje van zes weken tijdens je zomervakantie toen je 15 was, is waarschijnlijk niet meer relevant als je inmiddels 36 bent. Dat soort bijbanen zijn misschien wel weer relevant als je net klaar bent met studeren en voor je allereerste “grote mensen” baan gaat. Je kunt daarmee laten zien dat je tijdens je studie al verschillende bijbanen hebt gehad. Denk dus goed na over wat er wel en niet relevant is elke keer voordat je je cv wilt gaan versturen.

Tip 4: Zet je werkervaring in a-chronologische volgorde  

Dit klinkt misschien onlogisch om te doen. Het lijkt misschien logischer om bij het begin te beginnen. Toch is het beter om je meest recente werkervaring bovenaan te zetten en zo in a-chronologische volgorde omlaag te werken. Ook hier draait het weer om relevantie. De plekken waar je het meest kortgeleden hebt gewerkt zijn waarschijnlijk het relevantst voor de werkgever die je cv leest.

Tip 5: Maak een profielschets 🧑

Een profielschets is een kort stukje tekst aan het begin van je cv dat een inleiding geeft tot de rest van je cv. Het maakt je cv persoonlijker. De persoon die jouw cv leest, moet hiermee een beeld krijgen wat voor persoon je bent. Vergelijk het met de samenvatting op je LinkedIn-profiel. Je plaatst de profielschets na je persoonsgegevens en voor je werkervaring. 

Tip 6: Maak een basis cv en pas deze telkens aan ✍️ 

Door een basis cv te maken kun je ervoor zorgen dat je cv telkens precies aansluit op de functie waarvoor je solliciteert. Je past jouw basis cv dan namelijk aan per keer dat je solliciteert. Ook hier draait het weer om relevantie. Door bepaalde kenmerken in je profielschets te benoemen of door bepaalde werkervaringen wel of niet te benoemen wordt je cv relevanter.

Tip 7: Tips voor een foto op je cv 📸

De meningen zijn erover verdeeld. Sommige mensen geloven dat je op grond van de foto door een werkgever (onbewust) gediscrimineerd of beoordeeld kunt worden. Ook zeggen sommige mensen dat een foto kan afleiden van de inhoud. Voordelen van een foto op je cv zijn: 

  • Door een foto valt je cv meer op. Beeld onthouden we namelijk beter dan tekst. 
  • Een foto kan je cv meerwaarde geven. Als je solliciteert voor een functie waar je representatief voor de dag moet komen dan kun je, door een foto te gebruiken waarin je net bent gekleed, je cv meerwaarde geven. 
  • Je kunt met een foto laten zien wie je bent en dus iets van jouw persoonlijkheid laten zien.

De keus is natuurlijk aan jou, maar wij zeggen doen! Gebruik in ieder geval geen selfie met een filter. Zorg voor een simpele portretfoto, genomen in daglicht, waar je glimlacht en de camera inkijkt.

Tip 8: Gebruik hyperlinks 🔗

Wist je dat je gebruik kunt maken van hyperlinks in een pdf-bestand? Zo kun je dus in je cv gemakkelijk linken naar websites of documenten op het internet. Bijvoorbeeld de website van een voormalige werkgever, een link naar je portfolio, blog, LinkedIn-profiel of je Instagram. Zo maak je het de werkgever die jouw cv leest weer een stuk makkelijker. Gebruik niet overbodig veel hyperlinks, alleen daar waar het echt wat toevoegt. 

Tip 9: Sla je cv op als pdf-bestand ❗

Of je hem nou maakt in Word, Pages, Photoshop of Illustrator: als je hem uiteindelijk maar opslaat als pdf-bestand. Zo weet je namelijk zeker dat er niets meer verspringt in de opmaak en dat iedere werkgever het bestand kan inzien.

Tip 10: Laat je cv checken door iemand anders 👀

Als je al onze tips & tricks hebt toegepast en je cv is af dan raden wij het aan om deze nog door iemand te laten checken. Misschien door een collega, ex-werkgever of misschien ken je wel iemand die een recruiter is. Desnoods laat je je cv gewoon controleren door een vriend of vriendin. Een tweede paar ogen erover heen laten gaan kan nooit kwaad.

Extra tip: Bewaar deze tips voor een later moment! 💾

Niemand kan 10 tips zomaar in één keer onthouden en als jij dat wel kan is dat maar beter iets dat je op je cv kan zetten! Daarom kan je hieronder helemaal gratis en voor niets deze 10 tips downloaden zodat je er later op je gemak nog eens naar kunt kijken.

Door deze 10 tips & tricks toe te passen zorg je ervoor dat jouw cv opvalt tussen de rest, overzichtelijk is om te lezen voor werkgevers en dat je ermee jouw persoonlijkheid laat zien. Volgens ons zijn dit de 10 belangrijkste pijlers als het gaat om een cv maken. Een werkgever heeft namelijk niet de tijd om alle cv’s met evenveel aandacht te lezen. Door deze 10 tips & tricks toe passen zorg je ervoor dat je de meeste kans maakt dat een werkgever jouw cv eruit kiest om nog eens even wat aandachtiger te gaan lezen. En dat is natuurlijk wat je wil.

Heb je onze 10 tips & tricks toegepast en ben je helemaal ready om te gaan solliciteren? Bekijk dan hier ons veelzijdige aanbod aan vacatures in heel Nederland!

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages