Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Zo ziet solliciteren er in 2023 uit

Het solliciteren voor een nieuwe baan kan een stressvolle en tijdrovende taak zijn. Het voorbereiden van je CV, het afwachten van een belletje, we kennen het allemaal wel.  In 2023 verwachten we een aantal belangrijke veranderingen en trends op het gebied van solliciteren. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat jij die nieuwe baan zeker weten binnen haalt!

Solliciteren via video calls: 

Door de COVID-19 pandemie is videobellen via bijvoorbeeld zoom, Google meet en Teams de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit is ook het geval bij het solliciteren voor een nieuwe baan. Steeds meer bedrijven zullen sollicitatiegesprekken online voeren, zodat kandidaten en werkgevers elkaar kunnen ontmoeten zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op een videocall, zodat je professioneel en overtuigend overkomt. Eerder schreven we een lijst met tips voor een online sollicitatiegesprek. Je vindt ze hier.

Online portfolio’s:

Een online portfolio kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het solliciteren voor een nieuwe baan. Steeds meer bedrijven zullen naar online portfolio’s vragen om een beter beeld te krijgen van de ervaring en vaardigheden van een kandidaat. Zorg ervoor dat je een professioneel en up-to-date online portfolio hebt waar je werkgevers naar kunt verwijzen. Belangrijk hierbij is dat het een overzichtelijk bestand is, wat iedereen kan downloaden. Gebruik geen ingewikkelde programma’s waar een werkgever eerst toegang tot moet vragen. Een simpele PDF of powerpoint presentatie is voldoende.

 

Een portfolio is een aanvulling op je CV en eventueel motivatiebrief. In dit document kun je eerdere projecten wat uitgebreider vertellen. In je CV beschrijf je vooral je ervaring en wie jij bent. In de motivatiebrief leg je uit waarom jij echt bij deze functie past en bij dit bedrijf aan de slag wilt gaan. In het portfolio kun je de kennis die je hebt aantonen. Dit doe je door bijvoorbeeld diploma’s toe te voegen of een situatie erg uitgebreid te beschrijven. Heb jij bijvoorbeeld een keer een hele ingewikkelde klant gehad bij de klantenservice of heb je een keer de catering voor een grote partij verzorgd? Beschrijf dit dan uitgebreid in het portfolio. Hierin kun je jouw vaardigheden ook nog eens extra benadrukken. Let hierbij wel op dat de situatie of taak die je beschrijft echt iets is waar je trots op bent en dat het ook past bij de vacature waar je voor solliciteert. 

Daarnaast kun je in je portfolio ook nog naar de toekomst kijken. Wat wil jij echt bereiken in je carriere? Wat heb je daarvoor nodig en hoe kan deze functie hieraan bijdragen? Met een plan voor de toekomst maak je zeker weten indruk bij een nieuwe werkgever. Je toont hiermee aan dat je geen eendagsvlieg bent en dat je bereidt bent om je voor een langere periode in te zetten voor deze baan, omdat dit jou helpt naar je uiteindelijke doel.

Artificial intelligence (AI) bij het sollicitatieproces

Steeds meer bedrijven zullen gebruik maken van artificial intelligence (AI) om kandidaten te screenen en te selecteren. AI is simpelweg een computer of een machine die taken uitvoert waar normaal mensen voor nodig zijn. Dit kan betekenen dat jouw cv en sollicitatiebrief binnenkort door een AI-systeem worden geanalyseerd om te bepalen of je geschikt bent voor de functie. Zorg ervoor dat je cv en sollicitatiebrief goed gestructureerd en duidelijk zijn, zodat ze gemakkelijk door een AI-systeem kunnen worden gelezen. Meer tips voor het schrijven van een goed CV vind je hier.

Ruimte voor onderhandelen

Ook in 2023 zal er nog wel een krapte op de arbeidsmarkt zijn. Dit betekent dat er een tekort is aan werknemers voor bepaalde banen. Als je daarom solliciteert voor een baan, kan het dus nuttig zijn om te onderhandelen over je salaris, werktijden en andere arbeidsvoorwaarden, omdat de werkgever misschien bereid is om hierop in te gaan en jou zo aan te kunnen nemen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het altijd goed is om voorbereid te zijn en om je onderhandelingstechnieken te verbeteren, ongeacht de omstandigheden op de arbeidsmarkt. Zo moet je bijvoorbeeld niet een té hoog salaris vragen. Dit kan wat arrogant overkomen. Tips nodig over hoe jij het beste kunt onderhandelen? Je leest ze hier.

Meer nadruk op de persoon zelf

Steeds meer bedrijven zullen de nadruk leggen op de persoon zelf tijdens het sollicitatieproces. Dit betekent dat ze naar jouw persoonlijke waarden en houding zullen kijken om te zien of ze aansluiten bij die van het bedrijf. Zorg ervoor dat je je bewust bent van je goede en slechte eigenschappen en dat je deze kunt communiceren tijdens het sollicitatieproces. Ook jouw persoonlijke verhalen zijn waardevol. Het gaat minder om welke diploma’s jij hebt behaald, maar meer om jouw doelen en hoe je daar denkt te komen.

Solliciteer via JobBoost

Het komende jaar zal technologie dus nog meer een rol gaan spelen bij het solliciteren. Dit kan het sollicitatieproces voor zowel werkgevers als sollicitanten gemakkelijker maken en versnellen. Ook persoonlijke verhalen en wie jij als persoon bent spelen een belangrijkere rol. Door de krapte op de arbeidsmarkt krijg jij als sollicitant meer ruimte om te onderhandelen tijdens een sollicitatie, maar let op, bereid je hier wel goed op voor. 

Bij JobBoost zijn we dagelijks op zoek naar nieuwe uitzendkrachten voor de leukste bedrijven van Nederland. Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en heb je daar hulp bij nodig? Dan staan wij voor je klaar. Je kunt ons altijd een berichtje sturen. Onze recruiters helpen je graag. Bekijk hier alvast onze nieuwste vacatures!

 

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages