Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Dit zijn onze tips!

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap gezet richting een (nieuwe) baan. Nu heb je de kans om jezelf te presenteren en kennis te maken met je potentiële nieuwe werkgever. Is je sollicitatiegesprek online? Daar hebben we een aparte blog voor geschreven met 10 tips! Hoe laat je zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie? Door jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Wij weten wel het een en het ander van solliciteren en hebben daarom deze tips bij elkaar verzameld. Bestudeer ze goed en dan gaat dat gesprek straks helemaal goed komen.

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Hoe laat je dan zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie? Door jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Wij weten wel het een en het ander van solliciteren en hebben daarom deze tips bij elkaar verzameld. Bestudeer ze goed en dan gaat dat gesprek straks helemaal goed komen.

Bekijk snel

Verdiep je in het bedrijf 👁

De kans is groot dat je dit al hebt gedaan toen je de vacature las, maar nu is het tijd om je nog verder te verdiepen. Bestudeer de website, social media, schrijf je in voor de nieuwsbrief en kijk eens op de LinkedIn-pagina van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Probeer een zo goed mogelijk beeld te vormen van het bedrijf. Dat helpt je bij het beantwoorden van de vragen die ze gaan stellen. Ook helpt dit bij het bedenken van eigen vragen die je kunt stellen.

Bestudeer de vacature goed 👀

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar bestudeer ook goed de vacaturetekst. Hierin staan de functie-eisen en competenties. We kunnen je garanderen dat hier vragen over gaan komen. Laat de functie-eisen die in de vacature staan de basis vormen voor je eigen verhaal. Als er in de vacature staat dat ze iemand zoeken die communicatief vaardig is, dan kun je in je eigen verhaal een voorbeeld geven waaruit dit blijkt. Ook staat er in de vacature vaak naar wat voor soort persoon ze op zoek zijn. Bestudeer deze competenties goed, en bedenk voorbeelden waaruit blijkt dat jij deze beheerst. Je kunt deze voorbeelden het beste geven door de STARR-methode toe te passen:

  • Situatie. Wat speelde er?
  • Taak. Wat waren je taken?
  • Activiteiten. Wat heb je concreet gedaan of gezegd?
  • Resultaat. Wat gebeurde er?

Bereid je eigen verhaal goed voor 🗣

Een sollicitatiegesprek draait voor het merendeel om jou. Het bedrijf wil zo veel mogelijk over jou te weten komen tijdens dit gesprek. Het is daarom heel belangrijk dat je goed voorbereid wat je gaat vertellen. Bedenk op basis van de vacature welke ervaringen en aspecten van jezelf je wilt benadrukken. Het is misschien handig om dit eerst even uit te schrijven, en zo goed uit te werken. Haal je verhaal vervolgens eens langs een vriend(in) of familielid. Zo kun je feedback krijgen en je verhaal toespitsen op de vacature waar je voor solliciteert.

Denk na over je outfit 👔

Bij een sollicitatiegesprek draait het natuurlijk om een eerste indruk. Ook de kleding die je draagt, zegt iets over jou als persoon. Bedenk dus ook hier goed hoe je wilt overkomen, en wat passende kleding is voor de functie waar je voor solliciteert. Zorg ervoor dat je kleding aansluit bij die eerste indruk die je wilt maken.

Bereid je voor op vragen 👥

Tijdens een sollicitatiegesprek worden de meeste vragen gesteld aan de sollicitant. Gelukkig zijn er vragen die bijna elk gesprek wel voorkomen, en kun je je daar alvast op voorbereiden. Hieronder hebben we een aantal vragen die vaak voorkomen voor je op een rijtje gezet, zodat je alvast kunt nadenken over de antwoorden:

Bedenk eigen vragen om te stellen❓

Een andere vraag die vaak wordt gesteld aan de sollicitant luidt: heb je zelf nog vragen? Dit is een moment waar je vragen kunt stellen die je zelf hebt over de functie. Ook kun je hier goed laten zien dat je jezelf hebt verdiept, en zo je oprechte interesse laten blijken. Een aantal vragen die je zou kunnen stellen:

Bepaal een salarisindicatie 💸

Als er geen salarisindicatie vermeld staat in de vacature, is de kans groot dat je je hier een vraag over kunt verwachten of stellen tijdens het gesprek. Daarom is dit ook een punt waar je jezelf op kunt voorbereiden. Bedenk wat je wilt verdienen en wat past bij de functie. Als je helemaal geen idee hebt wat je wilt verdienen, of wat past bij de functie, dan kun je hier eens kijken ter indicatie wat voor salaris past bij de functie waarvoor je solliciteert. 

Accepteer eventuele zenuwen 😅

Zenuwen horen nou eenmaal bij een sollicitatiegesprek. Probeer deze zenuwen te accepteren, dat werkt het beste. Als je er erg veel last van hebt, kan het helpen om dit gewoon uit te spreken tegenover je gesprekspartner. Zoek een moment in het begin van het gesprek om je zenuwachtige gevoelens te uiten en je zult zien dat dit oplucht. Heel diep in- en uitademen kan ook helpen om kalmer te worden. Vraag ook om een glas water, zodat je daar af en toe wat van kunt drinken.

Probeer te reflecteren 📝

Maak thuis na het gesprek aantekeningen voor jezelf. Wat ging er allemaal goed en wat kon er beter? Wat zijn vragen die je misschien niet hebt gesteld die je wel had willen stellen? Op deze manier reflecteren helpt je om eventuele volgende gesprekken nog beter te doen!

Doe deze dingen vooral niet ❌

Naast alle dingen die je wel moet doen, zijn er natuurlijk ook zaken die je beter kunt vermijden of waar je op moet letten. Hieronder een lijstje met de dingen die je vooral niet moet doen:

Met deze tips kom het sollicitatiegesprek helemaal goed!

Iedereen vindt een sollicitatiegesprek spannend en dat is helemaal normaal. Zorg er daarom voor dat je met onze tips zo goed mogelijk voorbereid bent. Dan gaat dat gesprek helemaal goed komen! Wil je meer tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek? Onze recruiters van Jobboost helpen je hier uiteraard graag bij. Stel gerust je vraag via mail of bel ons even, we helpen je graag op weg!

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages