Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Maak iets goeds van je slechte eigenschappen tijdens een sollicitatie!

Iedereen die weleens op sollicitatiegesprek is geweest, kent deze vraag: “Wat zijn je slechte eigenschappen?” Natuurlijk is niemand perfect en dus is het ook helemaal niet erg om slechte eigenschappen te hebben. Toch is het een lastige vraag om te beantwoorden. Je wilt ook niet een verkeerde indruk geven tegenover je gesprekspartner. De kunst is om een positieve draai te geven aan deze vraag. Hoe je dat doet, lees je hieronder!

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Hoe laat je dan zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie? Door jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Wij weten wel het een en het ander van solliciteren en hebben daarom deze tips bij elkaar verzameld. Bestudeer ze goed en dan gaat dat gesprek straks helemaal goed komen.

Bekijk snel

Bereid je goede en slechte eigenschappen goed voor! 📝

Een sollicitatiegesprek kan behoorlijk spannend zijn, zeker als het gaat om een baan die je erg graag wilt. Gelukkig zijn er best wel wat vragen die standaard gevraagd worden en waar je je dus goed op kunt voorbereiden. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

 

Eén van die standaard vragen is de vraag naar je goede en slechte eigenschappen. Logisch ook als je bedenkt dat al je eigenschappen in totaal maken wie je bent. Het bedrijf wil natuurlijk zo veel mogelijk over je te weten komen tijdens het sollicitatiegesprek. De kans is groot dat ze daarom ook gaan vragen naar je slechte eigenschappen.

Je slechte eigenschappen wil je natuurlijk niet uitgebreid bespreken, maar je wilt ook niet doen alsof je perfect bent. Jezelf presenteren als iemand die altijd alles goed doet (en nooit fouten maakt) is ongeloofwaardig. 

Wees daarom voorbereid op de vraag over je slechte eigenschappen. Denk vooraf alvast na over welke slechte eigenschappen je gaat noemen als je gesprekspartner hiernaar vraagt.

Waarom de vraag naar je slechte eigenschappen? 🤔

Waarom wordt er eigenlijk gevraagd naar je zwakke punten tijdens een sollicitatiegesprek? Het antwoord op deze vraag is tweeledig.

Ten eerste wil je toekomstige werkgever weten met wie hij of zij te maken heeft. Gaan jouw slechte eigenschappen je functioneren negatief beïnvloeden? Jouw toekomstige werkgever wilt natuurlijk de meest geschikte kandidaat voor de functie strikken. 

Ten tweede wil je toekomstige werkgever weten of je beschikt over een goede dosis zelfkennis. Het is belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt. Durf je hier ook eerlijk over te zijn? En, nog belangrijker: weet je ook hoe je hiermee om moet gaan?

Als je goed weet op welke vlakken je jezelf nog kunt verbeteren, kun je laten zien dat je veel zelfinzicht hebt en goed kunt reflecteren. Eigenschappen die een werkgever zal waarderen. Het benoemen van je slechte eigenschappen is dus een kans om te laten zien wat je waard bent!

Hoe ontdek je wat je slechte eigenschappen zijn? 🧐

Bij een sollicitatiegesprek is het de kunst om jezelf te verkopen als de juiste kandidaat voor de vacature. Het benoemen van je (slechte) eigenschappen is een onderdeel hiervan, maar hoe weet je van jezelf wat je zwakke punten zijn? De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Waar zie je tegenop als je het moet doen?
  • Wat kost je veel energie om te doen?
  • Waar krijg je wel eens kritiek op?

Vind je het moeilijk om jouw slechte eigenschappen te bedenken? Vraag het dan aan je collega’s, vrienden of familie. Vraag wat zij typerend vinden aan jou en dan kom je er vanzelf achter. Hieronder een lijst met goede en slechte eigenschappen tegenover elkaar.

Hoe benoem je je slechte eigenschappen tijdens een sollicitatiegesprek? 🗣

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je je slechte eigenschappen benoemt. Je moet natuurlijk eerlijk zijn, maar wees selectief in het benoemen van je slechte eigenschappen. Als de functie waarvoor je solliciteert vereist dat je nauwkeurig en gestructureerd kan werken, is het natuurlijk niet zo handig om te benoemen dat je soms slordig kunt zijn. Probeer ook bij elke slechte eigenschap die je benoemt te bedenken hoe je jezelf hierin kunt verbeteren. We geven hieronder een voorbeeld hoe je een slechte eigenschap tijdens een sollicitatiegesprek kunt benoemen.

Ik vind het niet altijd even gemakkelijk om snel van de ene taak naar de andere over te schakelen. In die zin ben ik niet flexibel, maar juist geremd. Ik zal een voorbeeld geven. Laatst had ik in de ochtend een deadline voor een klant, maar ‘s middags had ik een belangrijke pitch voor een andere klant. Er werd verwacht dat ik de deadline voor Klant A zou halen, en in de middag ook nog eens de pitch voor Klant B zou leiden. Tussendoor had ik daarom een korte pauze gepland waarin ik buiten heb gewandeld. Zo kon ik mijn hoofd leegmaken en veel beter aan de pitch voor Klant B deelnemen.

Wees niet bang voor je slechte eigenschappen 🙃

Het is verleidelijk om ontwijkend antwoord te geven op de vraag naar je slechte eigenschappen. Je kunt er een grapje over maken, of zeggen dat je geen slechte eigenschappen hebt. Deze reactie is begrijpelijk, want niemand vindt het leuk om over hun negatieve kwaliteiten te praten.

Toch kun je deze vraag beter niet vermijden en zien als een kans. Wees niet bang voor je slechte eigenschappen, want ze horen bij jou als persoon. Iedereen heeft ze en als je een goed voorbeeld voor het verbeteren van deze eigenschap hebt, zal het ook nog eens in je voordeel werken tijdens het gesprek. Het vereist lef en zelfinzicht om over je ontwikkelpunten te praten. Dus wees niet bang en bereid je goed voor. Dan hoeft het ook niet zo’n zenuwslopende vraag te zijn tijdens je sollicitatiegesprek!

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek of ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op!

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages