Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Tips voor het schrijven van een overtuigende motivatiebrief + een algemeen voorbeeld!

Als je gaat solliciteren, komt het wel eens voor dat je, naast je cv, ook een motivatiebrief moet  opsturen. Wat is een motivatiebrief precies? Een motivatiebrief is een document naast je cv waarin je, naast je geschiktheid, ook de redenen aangeeft waarom je graag de baan wilt hebben. Een moment waarmee je de werkgever dus kunt overtuigen. Maar hoe schrijf je een overtuigende motivatiebrief? Met onze tips zorg je ervoor dat je de aandacht trekt van de werkgever en maak je deze echt enthousiast, we geven je ook nog een algemeen voorbeeld hoe een motivatiebrief er uit kan zien.

Als je gaat solliciteren, komt het wel eens voor dat je, naast je cv, ook een motivatiebrief moet  opsturen. Maar hoe schrijf je een overtuigende motivatiebrief? Met onze tips zorg je ervoor dat je de aandacht trekt van de werkgever en maak je deze echt enthousiast, we geven je ook nog een algemeen voorbeeld hoe een motivatiebrief er uit kan zien.

Bekijk snel

Wat is een motivatiebrief? ✉️

In een motivatiebrief kun je wat meer over jezelf vertellen. Dit geeft de werkgever een idee hoe je bent als persoon en wat jouw motivatie is om bij zijn of haar bedrijf te komen werken. Je legt de nadruk op jezelf en waarom de baan (of opleiding/stage) zo goed bij je past. Maar hoe verwoord je dat op de juiste manier?

Hoe ziet een motivatiebrief eruit? 📩

Het belangrijkste is dat je beschrijft waarom je voor de vacature solliciteert en waarom jij deze functie goed kan uitvoeren. Alle achtergrondinformatie over je ervaring en vaardigheden kan de werkgever namelijk zien in je cv. We verdelen een motivatiebrief in drie stukken: inleiding, middenstuk en afsluiting.

Inleiding

Bij het schrijven van de inleiding moet je op enkele zaken letten: je moet duidelijk zijn, opvallen en jouw persoonlijkheid laten doorschemeren. De eerste zin moet de lezer meteen nieuwsgierig maken naar de rest van je sollicitatiebrief. Begin daarom de brief met een zin die er uitspringt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Iets wat jij opvallend vindt aan het bedrijf
  • Iets opvallends over jezelf 
  • Een statement over iets wat jij belangrijk vindt

Niet elke motivatiebrief krijgt evenveel aandacht. Laat daarom in de inleiding meteen zien wie je bent, en probeer hierin origineel en uniek te zijn.

Middenstuk

In het middenstuk van de motivatiebrief vertel je meer over je persoonlijkheid en wat je ambities zijn. Het belangrijkste is om de lezer te vertellen wat jij de organisatie kunt bieden. Richt je hier dus op wat de werkgever zoekt.

Stel jezelf kort voor en omschrijf jouw persoonlijkheid. Het omschrijven van jouw persoonlijkheid doe je door eerst een lijstje te maken van alle functie- en persoonlijkheidseisen uit de vacature. Benoem dan in je motivatiebrief alle eisen waar jij aan voldoet en geef voorbeelden bij deze eisen. Studeer je nog? Benoem dan je opleiding en ga in op zaken die betrekking hebben op de functie. Doe dit ook met een voorbeeld. Zorg er voor dat dit niet een opsomming van je cv wordt, die hebben ze al. 

Geef in het middenstuk ook aan wat jouw ambities zijn. Wat wil je leren in de functie en waar wil je beter in worden, en waarom? De hele motivatiebrief draait natuurlijk om jou. Wees enthousiast en niet te bescheiden. Een levendige motivatiebrief leest fijn en geeft de lezer energie!

Afsluiting

Sluit je motivatiebrief af met een korte samenvatting en vermeld dat je de lezer graag in het echt wilt ontmoeten voor een gesprek. Het doel is per slot van rekening om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Algemeen voorbeeld motivatiebrief 📝

Hieronder geven we je een algemeen voorbeeld voor een motivatiebrief. Probeer al onze tips & tricks hier op toe te passen en de motivatiebrief je eigen te maken. 

Geachte [heer of mevrouw achternaam contactpersoon],

Bij het zien van uw vacature voor [functie] op [medium, zoals JobBoost] was ik meteen enthousiast. Het is precies de functie en werkomgeving waar ik op dit moment in mijn carrière naar op zoek ben. [toelichting op je motivatie/enthousiasme].

Na mijn opleiding [opleiding] heb ik ervaring opgedaan in [relevante (werk)ervaring] bij verschillende organisaties. Zo heb ik de laatste [aantal jaren] gewerkt als [functie] bij [organisatie], waar ik mij vooral heb kunnen ontwikkelen op het gebied van [relevante ervaring/vaardigheid]. [vertel iets korts over jezelf, waarom ben juist jij geschikt voor deze functie].

In mijn huidige baan houd ik mij vooral bezig met [noem aantal relevante vaardigheden/resultaten]. Nu ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. In mijn werk zou ik namelijk graag meer [noem waar jij naar op zoek bent] terugzien. Specifiek deze taken zie ik terug in de functie van [functie] bij uw organisatie. Bovendien houd ik van de [noem belangrijke aspecten van de branche waarin je solliciteert]. Daarom lijkt deze functie me een mooie uitdaging waarin ik mijn kennis van [relevante vaardiheden] en mijn [relevante persoonlijke eigenschappen] kan gebruiken en verder kan ontwikkelen.

Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk gesprek. Ik kijk met belangstelling uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

[naam en achternaam]

Tip 1: Houd het kort – less is more <

Een goede motivatiebrief hoeft niet lang te zijn. Je zult vaak zien dat er een maximale lengte wordt vermeld in de vacature. Bijvoorbeeld maximaal één A4 of een X aantal woorden. Als een werkgever een vacature online zet, krijgt hij soms wel honderden sollicitaties binnen. Om die reden is er vaak de wens vanuit de werkgever om de motivatiebrief beknopt te houden. Het kan ook zo zijn dat je je sollicitatie verstuurt via de website van het bedrijf, in plaats van per e-mail. Er is dan vaak een invoerveld voor het stuk van je motivatie. Vaak zit je hier vast aan een bepaald aantal woorden, en kun je bij het typen zien hoeveel woorden je nog over hebt. 

Maar ook als er geen maximum wordt aangegeven, adviseren we: houd het kort. Je kunt beter kort en bondig blijven. Het doel is om de aandacht van de lezer te grijpen en een (te) lange brief leidt af van de kern van je verhaal. Houd het daarom bij maximaal 1 A4. Dit dwingt je om keuzes te maken over wat je wel en (nog) niet vertelt.

Tip 2: Vermijd clichés 😒

Zoals we al eerder zeiden, wil je met je motivatiebrief origineel en opvallend zijn. Belangrijk daarom om geen clichés te gebruiken. Hieronder bespreken we een paar clichés die wij bij JobBoost vaak voorbij zien komen. Het zijn competenties die vaak door sollicitanten genoemd worden, omdat ze vaak gevraagd worden. Hieronder geven we je twee competenties met een originele vervanging ter voorbeeld.

‘’Ik ben een harde werker’’

Een harde werker zijn, is natuurlijk voor elke werkgever wenselijk. Tegelijkertijd is dit een zin die wij in veel motivatiebrieven zien langskomen. Hieronder enkele vervangende zinnen waarmee je hetzelfde duidelijk kunt maken:

  • Als iets helemaal af is, ben ik pas 100% tevreden.
  • Ik krijg energie van een gezonde werkdruk.
  • Ik ben graag bezig, ik hou niet van stilzitten.
     

“Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit”

Ook om deze mindset wordt meer en meer gevraagd. In de huidige digitale wereld is het steeds normaler om te werken buiten de klassieke kantooruren. Hieronder enkele vervangende zinnen waarmee je dit op een originele manier duidelijk kunt maken:

  • Ik ben ben flexibel in mijn werkuren
  • Werken buiten de standaard kantooruren om is geen enkel probleem voor mij
  • Bij mijn vorige baan verzorgde ik de werkzaamheden op het gebied van <voorbeeld>. Dit gebeurde vaak buiten de gebruikelijke kantooruren om.

Tip 3: Laat je motivatiebrief controleren 🤓

Als je je motivatiebrief helemaal af hebt, laat hem dan altijd nog controleren door een vriend, vriendin of familielid. Het liefst iemand met al enige werkervaring, die zelf weleens motivatiebrieven heeft moeten schrijven. Vraag deze persoon om kritisch te zijn op de inhoud, spelling en grammatica. Er valt altijd wel iets te verbeteren en met een tweede paar ogen weet je zeker dat je geen kolossale fouten over het hoofd ziet.

Met deze tips weten we zeker dat jij een ijzersterke, overtuigende motivatiebrief zult schrijven. Heb je een motivatiebrief geschreven en wil je een professionele mening hierover krijgen? Neem dan contact op met ons! Onze recruiters staan altijd voor je klaar.

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages