Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe stap je over van de ene naar de andere baan?

Je hebt (een leuke functie gevonden via JobBoost) en een nieuwe baan aangeboden gekregen? Gefeliciteerd! Daar kan veel werk aan vooraf gaan en dit proces is niet altijd even makkelijk. En nu moet je ook nog de overstap maken van de ene baan naar de andere baan. Hier komen ook een aantal zaken bij kijken die misschien lastig zijn. Maar als experts op het gebied van jobs, weten we bij JobBoost precies wat je allemaal moet doen op dit moment. We leggen het je hier uit.

 

Bekijk snel

Vertel je huidige werkgever dat je gaat stoppen 👋

Het kan natuurlijk zo zijn dat je huidige werkgever al weet dat je aan het solliciteren was. Dan is deze stap niet zo’n lastige. Maar als je baas dit nog niet weet, kan dit een lastig gesprek zijn. Het gesprek waarin je vertelt dat je weggaat, voelt vast spannend aan. Ook als je het bij deze werkgever nog steeds naar je zin hebt. Onthoud: je bent waarschijnlijk niet de eerste werknemer die zijn ontslag indient. Natuurlijk kan je werkgever het jammer vinden, maar als het goed is, heeft hij of zij het beste met je voor. Zowel op persoonlijk, als op professioneel vlak. Er zijn verschillende zaken waar je op kunt letten om deze transitie soepel te laten verlopen.

  • Vertel het je baas als eerst, in plaats van je collega’s. Anders ontstaan er misschien geruchten en je werkgever heeft toch wel het recht om dit als eerste te weten. 
  • Wees eerlijk over de reden waarom je weggaat. Hier zal je baas gegarandeerd naar vragen en je kunt hier het beste eerlijk over zijn.
  • Wees dankbaar. Vertel je werkgever waar je hem of haar dankbaar voor bent.
  • Bied hulp aan bij de overgang. Wees behulpzaam met het zoeken van vervanging en de overdracht van je werkzaamheden.

Regel de overdracht van je werkzaamheden 👥

De kans is groot dat jouw huidige functie zal worden overgenomen door een nieuw persoon of een collega. Zoals hierboven beschreven, is het wel beleefd om je hulp aan te bieden bij de overdracht van je werkzaamheden. Hoe doe je dit?

  • Zorg voor een duidelijke overdracht richting je collega’s en eventueel een nieuwe collega en zorg voor een opgeruimde mailbox. 
  • Wanneer je weet wanneer je laatste werkdag is, kun je alvast een afwezigheidsmelder aanzetten. Hiermee informeer je iedereen die jou mailt, dat jij vanaf dat moment niet meer werkzaam bent. Vermeld ook bij welke collega’s (inclusief contactgegevens) zij wel terecht kunnen.
  • Ook is het verstandig om een plan van je overdracht te maken. Dan weet je zeker dat je geen belangrijke informatie vergeet over te dragen. Als je weinig tijd hebt om een (nieuwe) collega in te werken, kun je de informatie en processen op papier zetten zodat jouw collega’s ermee aan de slag kunnen.

Neem een tijdje vrij tussen de twee banen in 😎

Dit is een mooi moment voor een korte periode van rust. Indien mogelijk, neem één of twee weken vrij tussen de twee banen in. Het inwerken en de eerste periode van een nieuwe baan kunnen wat chaotisch zijn. Het is altijd fijn om uitgerust te beginnen aan een nieuwe fase van je leven. Gebruik dit vrije moment om je voor te bereiden op je nieuwe baan, maar geniet ook van je vrije tijd. Neem de tijd voor leuke dingen, zo kom je namelijk ook tot rust. Het voordeel van een paar dagen vrij is dat je georganiseerd én ontspannen begint aan je nieuwe baan.

Zoek contact met je nieuwe werkgever 🆕

Het contract is getekend en je startdatum is bekend. Als het goed is, krijg je informatie van je nieuwe werkgever om bepaalde zaken te regelen. Krijg je dit niet? Wees dan proactief en informeer zelf hiernaar bij je nieuwe werkgever. Zorg ervoor dat je deze informatie en zaken zo snel mogelijk regelt. Hier komen die één of twee vrije weken tussen de twee banen goed van pas. Als je dit allemaal regelt voordat je aan de slag gaat bij je nieuwe job, maak je een goede eerste indruk én kun je rustiger starten bij je nieuwe baan.

Als je al deze stappen opvolgt, zal de stap van de ene naar de andere baan soepel verlopen. Wil je nog meer tips over dit onderwerp? Dan kun je altijd even contact opnemen met een van onze recruiters. Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan?

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages