Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe onderhandel je over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden?

Onderhandel pas over het salaris na het aanbod van de baan

Begin niet over het salaris voordat je een aanbod voor de baan hebt gekregen. Dit gaat natuurlijk niet voor iedereen op. Soms staat het salaris vast voor een bepaalde functie. Zeker als je een starter bent, komt dat vaak voor. Maar zodra het niet meteen duidelijk is wat je salaris gaat zijn, spreek dan pas over het salaris nadat de potentiële werkgever je de functie heeft aangeboden. Er is dan besloten dat jij de beste kandidaat bent en dat ze jou in dienst willen nemen. Dat geeft natuurlijk een goede onderhandelingspositie. Je kunt vervolgens het salarisgesprek beter even uitstellen om jezelf goed voor te bereiden. Dan kun jij jezelf beter verkopen én heb je meer kans op een hoger salaris.

Bekijk snel

Zeg niets over je vorige salaris of over je salariswensen vooraf 🤑

De werkgever kan tijdens (één van) de sollicitatiegesprekken vooraf al vragen naar salariswensen. Vaak gebeurt dit wanneer de werkgever vraagt naar je vorige salaris. De potentiële werkgever probeert dan je salariswensen te achterhalen door te vragen: ‘Hoeveel wil je hier gaan verdienen?’ Het is qua onderhandelen beter om deze informatie niet vrij te geven. Als deze vraag toch in het gesprek naar voren komt, kun je antwoorden met de volgende mogelijkheden:

  • Hoeveel mijn huidige (of vorige) salaris bedraagt, is op dit moment niet belangrijk. Het gaat erom wat een redelijke vergoeding is voor deze functie.

  • Dat is niet belangrijk, omdat mijn vorige salaris op een andere functie met andere omstandigheden was gebaseerd.

  • Bied u dan mij deze functie aan? 

  • Dat hangt af van de taken en verantwoordelijkheden.
  • Ik wil daarover graag met u van gedachten wisselen, zodra we allebei tot de conclusie zijn gekomen dat ik de juiste kandidaat ben om deze vacature te vervullen.

Laat de werkgever een bod doen 💰

Doe zelf dus niet als eerst uitspraken over je salariswensen (of vorige salaris) en wacht totdat de werkgever een bod doet. Als jij als eerste een voorstel doet voor een salaris, heeft dat twee nadelen. Je loopt risico dat je een lager salaris noemt dan de werkgever bereid is te betalen. Of je loopt juist het risico dat het bedrag ver boven het salaris ligt, waardoor de werkgever denkt dat je jezelf uit de markt prijst.

Verwerp het eerste bod 👋

Als de werkgever dan het eerste bod heeft gedaan, verwerp deze dan met een tegenbod. Er is namelijk vrijwel altijd onderhandelingsruimte. Onderhandelen in over je salaris is normaal, dus de werkgever zet ook lager in. Je weet bijna zeker dat er een hoger bod nog in zit dan het eerste bod.


Geef je boven- en benedengrens aan 🗣

Als je dan zelf een tegenbod doet, raden we je aan om een boven en benedengrens aan te geven. Het voordeel hiervan is dat je zelf onderhandelingsruimte schept. Noem dan als benedengrens het salaris dat je zeker wilt verdienen, en dan je bovengrens. Dan heb je de meeste kans dat je het hoogste salaris uit het gesprek zal halen.

Hoeveel kan ik verwachten voor deze functie? 💸

Weet je niet hoeveel je hier als boven- en benedengrens moet aangeven? Of begin je aan een eerste baan, en weet je überhaupt niet wat je kunt verwachten om te verdienen?

Bekijk dan eens deze salarischeck!

Onderhandel ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden ➕

Denk niet enkel en alleen aan het salaris. Ook over secundaire voorwaarden kun je onderhandelen.

Denk aan:

  • Vakantietoeslag

  • Vakantiedagen

  • Dertiende en veertiende maand

  • Auto van de zaak

  • Fiets van de zaak 

  • Smartphone en/of laptop van de zaak

  • Reiskosten

  • Flexibele werktijden

  • Bonus

Bovenstaande punten kunnen arbeidsvoorwaarden in je contract zijn die onderhandelbaar zijn. Dit is niet altijd het geval. Als dit wel zo is en je het salaris bijvoorbeeld wat aan de lage kant vindt, kun met secundaire arbeidsvoorwaarden je contract nog aandikken.

Neem de tijd ⌛️

Geduld en doorzettingsvermogen zijn twee belangrijke succesfactoren. Uiteindelijk draait het natuurlijk om het resultaat van de onderhandeling. Probeer de tijd in je voordeel te gebruiken. Je hoeft ook zeker niet gelijk antwoord te geven op een bod. Vraag enkele dagen om na te denken.

Onderhandelen is moeilijk! 😅

Ondanks al onze tips, blijft onderhandelen moeilijk! Als je het nog nooit hebt gedaan, zul je het waarschijnlijk niet in één keer goed doen. Maar oefening baart kunst. Probeer het gesprek eens te simuleren met een vriend/vriendin of iemand uit je familie. Dan kun je onze tips praktisch leren toepassen. Op deze manier ben je zo goed mogelijk voorbereid wanneer het moment daar is.

Denk goed na over de huidige (en jouw) situatie 🤔

Onderhandelen over je salaris moedigen we alleen maar aan, maar houd de situatie op de arbeidsmarkt in de gaten. Bij een hoge werkloosheid werken hoge salariseisen misschien juist niet in jouw voordeel. Werk je onder een tijdelijk contract, dan kan een salarisonderhandeling bovendien negatief uitpakken. Voor jou misschien wel tien anderen. Denk goed na voordat je het gesprek aangaat, maar laat je niet hierdoor afschrikken als je zeker weet dat je een salarisverhoging verdient.

Met al onze tips weten we zeker dat je ervoor kunt zorgen om een zo hoog mogelijk salaris en de beste secundaire arbeidsvoorwaarden te regelen. Wil je nog meer tips van onze recruiters op het gebied van en het vinden van een nieuwe baan en solliciteren? 

Neem dan contact met ons op!

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages