Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Dit zijn de 6 dingen waar jij op moet letten tijdens het solliciteren ⚠️

Een sollicitatiegesprek kan een zenuwslopende ervaring zijn. Je bent daar om jezelf te verkopen aan een potentiële werkgever en te bewijzen dat je de juiste persoon bent voor de job. Het kan echter voorkomen dat het selectieproces van een organisatie niet eerlijk en transparant verloopt. Bedrijven kunnen sollicitanten verleiden met misleidende vacatures en twijfelachtige tactieken. Hierdoor is het belangrijk om alert te zijn op signalen die kunnen wijzen op oneerlijke praktijken. JobBoost geeft je 6 dingen waar jij op moet letten tijdens het sollicitatieproces:

Tip 1: Het begint bij de vacatureomschrijving 💬

Hou je ogen open bij het lezen van een vacature, want het kan veel vertellen over het bedrijf en de bedrijfscultuur. Als de vacature te veel onrealistische eisen bevat en geen duidelijke reden geeft waarom de functie open is, moet je een beetje sceptisch zijn. Als er ook nog eens een hele brede salarisrange wordt gegeven, wees dan op je hoede.

Het bedrijf kan opzettelijk een hoge salarisrange plaatsen om meer sollicitanten aan te trekken. Maar natuurlijk kijk jij naar de hogere kant van het salaris. Na een hele reeks sollicitatiegesprekken krijg je dan het nieuws dat het bedrijf je de functie aanbiedt voor een veel lager salaris dan je verwacht had. Het bedrijf hoopt dat je zo ver genoeg in het proces zit dat je bereid bent om genoegen te nemen met minder. Ze weten dat de arbeidsmarkt niet makkelijk is en dat je misschien sneller geneigd bent om een aanbod te accepteren. Controleer dus altijd nog even goed de vacature voordat je solliciteert!

Tip 2: Een vervelend sollicitatieproces ❌

Als je moet solliciteren op een manier die aanvoelt als een sprong terug in de tijd, zoals een lang formulier invullen waarin alles in je cv wordt herhaald en het systeem dan ook nog eens crasht, dan laat het bedrijf zien dat ze niet echt geven om jouw kostbare tijd. En als je vervolgens dagen of zelfs weken lang geen reactie krijgt, dan is dat het bewijs dat ze niet echt focussen op het binnenhalen van nieuwe werknemers.

Tip 3: Onvoorbereide interviewers ❓

Wanneer gaat het gesprek plaatsvinden? Als de HR-persoon of managers zonder te checken tijden plannen of je dwingen om onhandige dagen en tijden te accepteren, dan moet je oppassen.

Ook als ze op het laatste moment afzeggen of helemaal niet meer reageren en zonder excuses terugkomen, is dat echt niet fijn. Als ze jou zo behandelen als sollicitant, hoe zullen ze jou dan behandelen als werknemer?

En check ook goed of de interviewers wel goed voorbereid zijn. Als ze te laat komen, jouw cv of LinkedIn-profiel niet hebben bekeken en jouw naam niet eens weten, dan kan je je afvragen of je wel voor dit bedrijf wilt werken. Want, hoe moeilijk is het om even iemands naam te checken?

Tip 4: Wees voorbereid op neerbuigende en onbeschofte behandeling 😡

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, kan dat best stressvol zijn. Je moet jezelf telkens opnieuw bewijzen aan een onbekend persoon en elke keer weer de beste versie van jezelf zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Helaas kan neerbuigend, onbeschoft of zelfs misbruikend gedrag tijdens deze gesprekken ervoor zorgen dat je gefrustreerd of boos wordt. Dit is niet alleen slecht voor je zelfvertrouwen, maar ook voor het verdere proces van het vinden van een nieuwe job.

Toch is het belangrijk om te weten dat dit soort gedrag nog steeds voorkomt in de realiteit. Wees daarom voorbereid op mogelijke situaties, maar hou ook in gedachten dat dit waarschijnlijk de bedrijfscultuur is en dat deze omgeving niet gezond is voor jou.

Tip 5: Managers die geen idee hebben wat er gaande is 🤯

Sommige managers leven onder een steen als het gaat om de arbeidsmarkt. Ze zijn niet op de hoogte van wat er gaande is en hebben geen interesse om te onderzoeken of salarissen en de banenmarkt de afgelopen jaren zijn veranderd.

Slechte bazen lijken niet te beseffen dat er talloze gekwalificeerde mensen op zoek zijn naar werk. Ze denken dat ze mensen voor een prikkie kunnen aannemen omdat er toch een eindeloos aantal kandidaten op hen wacht. In plaats van eerlijke compensatie te bieden, denken deze bazen dat ze alles weten en verwerpen ze iedereen die het beter weet, waardoor ze niemand aannemen en de huidige werknemers overwegen om te stoppen.

Tip 6: Het langdurige proces 🕣

Tegenwoordig lijkt het solliciteren wel op een marathon die drie tot zes maanden duurt. Je moet met wel tien verschillende mensen praten, waarvan sommigen zelfs niets te maken hebben met de functie waarvoor je solliciteert. En waarom? Omdat de hiring manager niet in staat is om zelf een beslissing te maken en anderen nodig heeft om zijn keuze te valideren.

Het is een enorme uitdaging om vijf tot tien mensen het eens te laten worden over één kandidaat. Als slechts één of twee personen twijfels hebben, is het voor een niet zo zelfverzekerde manager makkelijk om hun feedback te accepteren en weer helemaal opnieuw te beginnen met zoeken. Zonde van de tijd van de kandidaat die bijna de job kreeg! Laat dit daarom dan ook een afknapper zijn, wanneer je doorhebt dat je te lang in een sollicitatieproces blijft hangen.

Jobboost helpt je bij het vinden van jouw droombaan! 🚀

Het is super belangrijk om alert te zijn en jezelf te beschermen tijdens het hele proces. Vergeet niet dat een sollicitatiegesprek ook een kans is om te checken of jij wel echt bij het bedrijf past en niet alleen andersom! Dus laat je niet afremmen door vervelende ervaringen en blijf altijd positief en gemotiveerd tijdens de zoektocht naar je dream job. Wij duimen voor je dat je snel de perfecte job vindt! Kijk eens op onze vacaturepagina. Wie weet ziet er iets voor jou bij. En geen zorgen, bij JobBoost ben je verzekerd van een goed sollicitatieproces 🙂

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages