Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Burn out bij jonge werknemers: Wat kun je (preventief) doen als werkgever?

Een burn-out is een groot probleem, vooral onder jonge werknemers. Uit onderzoek van TNO bleek dat vooral jonge werknemers, tussen de 30 en 34 jaar te maken hebben met burn-out klachten.

Dit kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid, zoals slaapproblemen, vermoeidheid en concentratiestoornissen. Bovendien kunnen werknemers die last hebben van een burn-out zich minder verbonden voelen met hun werk en zich minder gemotiveerd voelen. Dit kan resulteren in een lagere productiviteit en verloop van personeel. Het is daarom belangrijk dat je hier preventief maatregelen voor neemt als werkgever. JobBoost geeft je 5 tips hoe je dit het beste kunt doen. 

Tip 1: Creëer een open cultuur

Een open cultuur is cruciaal voor het voorkomen van een burn-out. Werkgevers moeten een omgeving creëren waarin werknemers zich vrij voelen om problemen te bespreken zonder zich zorgen te maken over de gevolgen. Dit kan ervoor zorgen dat problemen worden aangepakt voordat ze uit de hand lopen. Dit kun je doen door regelmatig in te checken met jouw werknemers. Hoe voelen ze zich en wat hebben ze nodig om zich goed te voelen en hun werk goed uit te kunnen voeren?

Tip 2: Geef duidelijke verwachtingen en feedback

Duidelijke verwachtingen en feedback zijn essentieel om een burn-out bij jonge werknemers te voorkomen. Werkgevers moeten regelmatig feedback geven en duidelijke doelen stellen. Zo weten werknemers waar ze aan toe zijn en kunnen ze hun werk beter plannen. Het komt dan ook niet als een verrassing als er ineens andere verwachtingen van hen zijn en de werkgever ontevreden is. Dit kan stress verminderen en een burn-out voorkomen.

Tip 3: Zorg voor voldoende ondersteuning

Voldoende ondersteuning is van groot belang bij het voorkomen van een burn-out bij jonge werknemers. Werkgevers moeten zorgen voor voldoende middelen, extra trainingen aanbieden en zelfs externe hulp bieden. Een goed ondersteuningssysteem kan werknemers helpen om stress te beheersen. Wanneer de werknemer weet dat er mogelijkheden zijn voor ondersteunen, zal dit ook sneller aangevraagd worden. 

Tip 4: Moedig een goede werk-privébalans aan

Een goede werk-privébalans is essentieel om een burn-out bij jonge werknemers te voorkomen. Werkgevers moeten werknemers aanmoedigen om voldoende tijd te nemen voor hun persoonlijke leven en hobby’s. Geef ze de ruimte om hun werk te plannen zoals zij dat willen.. Dit kan helpen om stress te verminderen en werknemers te helpen zich beter te concentreren op hun werk. Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid om vanuit huis te werken of hen zelf de uren te laten bepalen. 

Tip 5: Geef het goede voorbeeld

Werkgevers moeten het goede voorbeeld geven. Zorg ervoor dat je zelf ook een goede werk-privébalans hebt en laat zien hoe belangrijk het is om je werknemers te ondersteunen en hen te helpen om een burn-out te voorkomen. Als je werknemers zien dat je om hen geeft, zullen ze meer gemotiveerd zijn. Wanneer zij een werkgever zien die elke dag overspannen op de werkvloer staat, zijn zij minder gemotiveerd om over hun mentale gezondheid te praten.

Jobboost biedt iedereen een fijne werkomgeving 🚀

Het is als werkgever dus belangrijk om een goede ondersteuning voor je werknemers te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door extra trainingen, maar ook de mogelijkheid om op de werkvloer over mentale gezondheid te praten. Daarnaast is vrijheid van de werknemer ook belangrijk. Laat hen zelf de werktijden bepalen en geef ze de mogelijkheid om vanuit huis te werken (afhankelijk van de baan die zij hebben).

Bij JobBoost proberen we ervoor te zorgen dat elke werknemer zich in een fijne werkomgeving bevindt. Ben jij nog op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk dan onze vacaturepagina. Heb jij als werkgever nog meer vragen? Neem dan contact met ons op.

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages