Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Alles wat jij moet weten over de CAO voor uitzendkrachten in 2023

Per 02 januari 2023 veranderen er een aantal zaken in de CAO voor uitzendkrachten. In 2022 vonden de meeste veranderingen al plaats. De inlenersbeloning en het afschaffen van het fasensysteem waren hier al een groot onderdeel van. Benieuwd hoe het uitzendkracht CAO er in 2023 uit gaat zien en wat dit voor jou betekent? Je leest het in deze blog ⤵️

Wat is een CAO voor uitzendkrachten? 🤔

Voordat we gaan kijken naar de veranderingen in de CAO voor uitzendkrachten, is het eerst belangrijk om te weten wat een CAO is en waarom dit bestaat. 

Een CAO, oftewel een collectieve arbeidsovereenkomst, is een document waarin staat beschreven waar jij recht op hebt tijdens je werk. Dit is bijvoorbeeld je loon, proeftijd, werktijden, pensioen en opzegtermijn. Deze voorwaarden zijn in lijn met de wet. Alles wat er in de CAO staat moet je werkgever dus ook wettelijk nakomen.

Elke branche heeft een andere CAO. Als uitzendkracht bij JobBoost val je onder de NBBU CAO. Ook kun je als uitzendkracht onder het ABU CAO vallen. Dit verschilt per uitzendbureau. In het NBBU CAO staan een aantal belangrijke zaken voor jou als uitzendkracht:

  • Verlofrechten (vakantie- en feestdagen)
  • Wat te doen als je ziek bent
  • Het fasensysteem
  • De inlenersbeloning (jouw recht op hetzelfde loon als je collega’s die vast in dienst zijn)

Veranderingen in 2023 👀

De meeste veranderingen in de CAO van uitzendkrachten vonden plaats in 2022. Op 02 januari 2023 veranderen er nog een aantal dingen die hierop aansluiten. Hieronder vind je alle veranderingen:

Inlenersbeloning

De inlenersbeloning is een regel waarbij de werkgever hetzelfde salaris aan een uitzendkracht moet bieden als aan een werknemer die direct in dienst is bij het bedrijf. Hierbij is het belangrijk dat het wel om dezelfde werkzaamheden gaat.

In 2022 kwamen de volgende veranderingen naar voren:

– De thuiswerkvergoeding + een eventuele 13e maand gelden nu ook voor uitzendkrachten.

– Loonsverhogingen met terugwerkende kracht gelden nu ook voor thuiswerkkrachten, ook als zij niet meer in dienst zijn bij deze werkgever

Wat verandert er in 2023:

– Uitzendkrachten hebben vanaf volgend jaar ook recht op een eindejaarsuitkering.

 

Pensioensopbouw

De veranderingen in het pensioen voor een uitzendkracht zien er als volgt uit:

– Een uitzendkracht bouwt na 8 weken pensioen op, in plaats van na 26 weken ( dit geldt als de uitzendkracht 21 jaar of ouder is).

– Vanaf het begin van week 9 geldt de basisregeling gevolgd door de plusregeling, voor 52 weken.

– De uitzendkracht bouwt nu pensioen op over meerdere loonelementen.

– Voor een uitgebreidere toelichting over de pensioenregeling kun je de website van pensioenorganisatie STIPP checken.

 

Fasensysteem

Het fasensysteem is een systeem waarbij de uitzendkracht meer rechten krijgt naarmate hij/deze persoon langer als uitzendkracht werkt. Het systeem is vastgelegd in de CAO voor Uitzendkrachten en bestaat uit drie fasen: A, B en C.

Dit is er veranderd in fase A:

– Verkorting van fase A tot 52 gewerkte weken (dit was: 78 gewerkte weken)

– Voor uitzendkrachten die vóór 3 januari 2022 zijn gestart geldt tot 2 januari 2023 de termijn van maximaal 78 gewerkte weken

– Uitzendkrachten die op 2 januari 2023 al 52 weken hebben gewerkt in fase A, stromen – bij voortzetting van het dienstverband – op die datum in in fase C.

– Vanaf 2 januari 2023 gaan ook de weken waarin de uitzendkracht doorbetaalde vakantie opneemt meetellen als gewerkte weken.

Dit is er in fase B veranderd:

– Verkorting van fase B tot maximaal zes contracten in maximaal drie jaar (tot 3 januari 2022 was dit vier jaar)

– Voor uitzendkrachten die vóór 3 januari 2022 zijn gestart in fase B geldt tot 2 januari 2023 de termijn van maximaal vier jaar en/of maximaal zes contracten

– Uitzendkrachten die op 2 januari 2023 al drie jaar lang een uitzendovereenkomsten in fase B hebben gehad, stromen – bij voortzetting van het dienstverband – op die datum in in fase C. 

Aan fase C is niets veranderd.

Kom jij werken als uitzendkracht? 🚀

Bij JobBoost zijn we dagelijks op zoek naar nieuwe uitzendkrachten voor de leukste bedrijven van Nederland. Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en heb je daar hulp bij nodig? Dan staan wij voor je klaar. Je kunt ons altijd een berichtje sturen. Onze recruiters helpen je graag bij het vinden van een nieuwe baan. Bekijk hier alvast onze nieuwste vacatures. Heb jij nog vragen over het uitzend CAO? Ook dan helpen we je graag 😁

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages