Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Alles wat je moet weten over vakantiegeld!

Vakantiegeld, is dat geld waarmee ik op vakantie kan? Waarom krijg ik dat? Wanneer krijg ik dat? En hoe weet ik hoeveel ik krijg? Als je jezelf (één van) deze vragen wel eens hebt gesteld, lees dan vooral verder. Wij leggen je hier alles uit wat je moet weten over vakantiegeld!

Waar komt vakantiegeld vandaan? 💸

In de jaren 40 van de vorige eeuw werd de voorloper van het vakantiegeld ingevoerd: het betaald verlof. Werknemers konden vrij nemen, maar velen konden zich geen vakantiereis veroorloven. In de jaren 60 werd daarom naast het normale loon ook het vakantiegeld ingevoerd.

Wat is vakantiegeld? 💶

Iedereen die werkt, heeft recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld is minimaal 8% van je wat je bruto in een jaar hebt verdiend. Vaak krijg je vakantiegeld in mei of juni op je rekening gestort. 

Dat percentage is wettelijk vastgelegd. Maar ook mensen die een uitkering van het UWV krijgen, ontvangen in mei of in juni 8% vakantiegeld. Mensen in de bijstand krijgen ook vakantiegeld, dit is 5 % van hun jaarlijkse uitkering. De gemeente kan dit vakantiegeld overigens wel gebruiken om je schulden van af te betalen.

Ook gepensioneerden krijgen vakantiegeld, zowel een percentage van de AOW als een percentage van het pensioen. Dat laatste percentage verschilt per pensioenfonds. Eigenlijk zijn de enige mensen die geen vakantiegeld krijgen kinderen en zzp’ers. Als zzp’er kun je het beste zelf je vakantiegeld sparen.

Krijg ik vakantiegeld als uitzendkracht? 👩‍💻

Ook als uitzendkracht heb je dus recht op vakantiegeld. Sommige werkgevers betalen dit elke maand uit. Hoeveel vakantiegeld je precies krijgt, moet dan wel op je loonstrook staan. Over je overuren bouw je helaas geen vakantiegeld op.Als je via JobBoost werkt, bouw je automatisch je vakantie-uren en vakantiegeld op. Wil je dit echter direct uitgekeerd krijgen? Dan kun je een mail sturen naar backoffice@jobboost.nl waarin je aangeeft dat je dit graag direct uitbetaald wilt krijgen.

Wat is het verschil tussen vakantiegeld en vakantie-uren? 🤔

Naast je vakantiegeld bouw je ook vakantie-uren op. Dit houdt in dat als je met vakantie wilt of gewoon een dagje vrij neemt, je toch doorbetaald krijgt. In uren zijn het 4 keer het aantal uren dat je werkt per week. Als je bijvoorbeeld per week 25 uur werkt, heb je recht op 100 vakantie-uren per jaar. Het precieze aantal vakantie-uren dat je hebt opgespaard, kun je terugvinden op je loonstrook.

 

Hoe bereken ik mijn vakantiegeld? 🧮

Nu wil je natuurlijk weten hoeveel vakantiegeld je krijgt! De hoeveelheid hangt uiteraard af van hoeveel je in totaal hebt verdiend in een jaar. Hierin tellen extra inkomsten, zoals een eindejaarsuitkering of bonus, niet mee voor de berekening. Omdat je over je vakantiegeld ook nog belasting moet betalen, is het moeilijk om te zeggen hoeveel je precies netto gaat krijgen. Je netto vakantiegeld berekenen is best een opgave. Het is afhankelijk is van de belastingschijven én de heffingskortingen die voor jou gelden.

Werk je via JobBoost bij een bedrijf? Dan kun je de hoogte van je vakantie-geld terugvinden op je loonstrook. Kun je het niet vinden? Dan helpen we je graag. Je kunt dan contact opnemen met ons en dan kijken we even samen.

Ontvang je geen vakantiegeld? Laat het ons weten 🤑

Jouw werkgever mag de betaling van jouw vakantiegeld niet zomaar uitstellen. Als dit wel gebeurt, dan komt dit waarschijnlijk door financiële problemen bij het bedrijf. Maar daar zou jij als werknemer niet de lasten van moeten ondervinden.

Jouw werkgever mag het uitstellen van de betaling bijvoorbeeld wel aan jou en je collega’s vragen, maar je hebt het recht om dit te weigeren. Het komt ook voor dat werkgevers fouten maken in de berekening van het vakantiegeld. Ontvang je geen vakantiegeld of klopt het bedrag niet? Neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Wil jij ook vakantiegeld opbouwen? Bekijk onze vacatures 🤝

Heb jij na het lezen van deze blog ook zin in om een mooi bedrag aan vakantiegeld in mei of juni op je rekening te ontvangen?

Neem contact met ons op en één van onze recruiters gaat je helpen met het vinden van een toffe baan.

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages