2023 komt eraan: Dit wordt jouw minimumloon
Vind jij dat je genoeg verdient voor het werk dat je doet? Het kabinet wilt werken lonender maken en heeft daarom besloten om het minimumloon in 2023 een keer extra te verhogen. Waar zij eerst van plan waren het minimumloon de komende 3 jaar telkens met 2,5% te verhogen, is het nu anders vastgelegd. Vanaf 01 januari 2023 zal het minimumloon namelijk met ruim 10% stijgen! In deze blog lees je wat dit voor jou betekent. ⤵️
Wat is het minimumloon? 👀
Voordat we kijken naar de de veranderingen in 2023, is het belangrijk om concreet te hebben wat het minimumloon precies inhoudt.
Iedere werknemer in Nederland heeft recht op een minimumloon. Dit is het laagste bedrag dat een werkgever jou hoe dan ook moet uitbetalen ongeacht het werk dat je doet en of je wel of niet onder een CAO valt. Je mag dus nooit minder verdienen dan dit bedrag. Het minimumloon geldt voor mensen vanaf 21 jaar. Ben jij jonger dan 21? Dan heb je recht op het minimumjeugdloon, ook dit is vastgelegd in de wet. Het salaris wat uiteindelijk op jouw rekening komt is niet gelijk aan het minimumloon.Ten eerste is het minimumloon een brutoloon. Dit betekent dat het bedrag wat jij uiteindelijk op je rekening krijgt lager is dan het bedrag dat in de wet is vastgesteld. Er moeten namelijk nog belastingen en andere toeslagen vanaf gehaald worden. Wil jij meer weten over het verschil tussen bruto en netto salaris? Je leest het hier.
Wat verandert er in 2023? 💸
Per 01 januari 2023 stijgt het minimumloon met 10,15%. Dit is een flinke stijging. Vanaf 21 jaar en ouder wordt het nieuwe bedrag €1934,40 per maand in plaats van €1756,20. De reden dat dit percentage zo hoog ligt heeft te maken met de inflatie.
Ook de bedragen van uitkeringen veranderen hierdoor mee. Bijvoorbeeld de AOW, wajong en bijstandsuitkering.
Minimumloon 2023 per maand, week, dag 📆

Minimumloon 2023 per uur ⏰

Vragen over het minimumloon 🤔
Het is logisch dat het minimumloon wat vragen bij je oproept. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen:
Wat kun je doen als je niet genoeg loon krijgt?
Merk jij dat je loon niet klopt? Geef dit dan zo snel mogelijk aan bij je werkgever. Samen kunnen jullie naar een oplossing zoeken zodat jij zo snel mogelijk het juiste bedrag krijgt. Kom je er pas later achter dat je niet betaald hebt gekregen volgens het minimumloon? Dan kun je dit tot maximaal 5 jaar geleden alsnog terug vragen.
Welke bedragen tellen niet mee met de verhoging?
Er zijn ook een aantal inkomsten die niet meetellen voor het minimumloon. Wij geven hieronder aan welke dat zijn:
– winstuitkeringen/ bonussen
– vakantiegeld
– eindejaarsuitkeringen
– uitkeringen waar je zelf aan bijdraagt, zoals je pensioen en spaarregeling
Deze inkomsten krijg je dus bovenop je minimumloon en deze stijgen niet met de 10% mee.
Waar is mijn salaris nog meer op gebaseerd?
Zoals eerder vermeld is het minimumloon niet het bedrag wat er altijd daadwerkelijk op je rekening staat. Naast belastingen en toeslagen die er nog afgaan zijn er ook andere factoren die meespelen in de bepaling van jouw salaris:
– Hoeveel uur werk je per week
– Onder welke salarisschaal in de CAO val jij?
– Werk je op afwijkende tijden? Bijvoorbeeld nachtdiensten of op zondagen
– Heb je recht op extra toeslagen bijvoorbeeld als je fysiek zwaar werk verricht
Nog meer vragen? Laat JobBoost je helpen 🚀
Zorg dat je altijd goed op de hoogte bent van de bedragen waar jij als werknemer recht op hebt. Met deze blog weet jij wat je in 2023 kunt verwachten van jouw werkgever. Heb jij nog vragen over het minimumloon? Dan staan wij voor je klaar. Je kunt ons altijd een berichtje sturen, we helpen je graag verder!
Ben jij toevallig op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk hier onze nieuwste vacatures, misschien zit dé baan voor jou erbij!