Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

10 tips voor het voorbereiden op een online sollicitatiegesprek.

Veel mensen vinden solliciteren spannend en dat is helemaal normaal. Het enige wat je hieraan kunt doen, is je zo goed mogelijk voorbereiden en accepteren dat de spanning die je voelt, normaal is. Tegenwoordig vinden, onder andere dankzij Corona, veel sollicitatiegesprekken online plaats. Ook kun je natuurlijk solliciteren voor een baan in het buitenland, of misschien komt het gewoon handiger uit om het gesprek online te houden. Voor een gesprek online kun je jezelf ook voorbereiden. De voorbereiding hiervoor is natuurlijk wel ietsjes anders. Dit zijn onze 10 tips hoe je jezelf kunt voorbereiden op een online sollicitatiegesprek.

Tegenwoordig vinden, onder andere dankzij Corona, veel sollicitatiegesprekken online plaats. Ook kun je natuurlijk solliciteren voor een baan in het buitenland, of misschien komt het gewoon handiger uit om het gesprek online te houden. Dit zijn onze 10 tips hoe je jezelf kunt voorbereiden op een online sollicitatiegesprek.

Bekijk snel

Tip 1: Installeer en check alvast het juiste programma 

Online sollicitatiegesprekken vinden plaats in de vorm van videobellen. Het is gebruikelijk dat je vooraf krijgt te horen of dit via Zoom, Skype, Teams of een ander programma gaat gebeuren. Onze eerste tip is daarom om vooraf het juiste programma te installeren. Dan hoef je dat op de dag zelf niet meer te doen. Check dan ook vooraf of de techniek goed werkt. Test het programma dat je hebt geïnstalleerd alvast een keer. Bel een vriend of vriendin op en kijk of je camera werkt en je goed te horen bent via de microfoon. Je kunt dan ook gelijk even controleren hoe je omgeving eruit ziet. Dat brengt ons bij tip twee.

sollicitatiegesprek_voorbereidingen

Tip 2: Zorg voor de juiste omgeving 🧑🏻‍💻

Als je bij het belletje met je vriend of vriendin naar jezelf kijkt, kun je ook even je omgeving goed controleren. Het is belangrijk dat je een rustige plek weet te vinden waar je ongestoord het gesprek kunt voeren. Probeer een plek te vinden met een rustige achtergrond, bijvoorbeeld een witte muur. Je kunt ook je achtergrond blurren op sommige programma’s als je geen rustige achtergrond kunt vinden. Gebruik dan een lichte blur zodat je geen rare afsnijding krijgt bij je haar bijvoorbeeld.  Zorg er ook voor dat je even checkt of je goed te zien bent. Is er bijvoorbeeld genoeg licht?

Tip 3: Zorg dat je op tijd klaar zit 🕐

Bij een sollicitatiegesprek op locatie is het verstandig om ruim op tijd aanwezig te zijn en dat is online niet anders. Zo kun je vooraf nog een keertje checken of alles het goed doet en weet je zeker dat je op tijd het gesprek in gaat.

Tip 4: Vermijd afleiding 🐈 

Tijdens het gesprek kunnen er een hoop dingen je afleiden. Je telefoon kan bijvoorbeeld afgaan, of je krijgt een pop-up van een programma. Sluit daarom alle andere programma’s op je laptop, zet je telefoon op stil en sluit je kat op in een andere kamer. Het is ook handig om alle andere mensen in huis te informeren over je sollicitatiegesprek, zodat zij niet ineens de ruimte binnen komen, je roepen of gaan stofzuigen.

Tip 5: Zorg voor een verzorgd uiterlijk 👔

Omdat een sollicitatiegesprek een eerste indruk is, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je er verzorgd uitziet. Het is belangrijk om na te denken over hoe je wilt overkomen. Je mag dan wel thuis zitten, maar dat betekent niet dat je in je joggingbroek het gesprek moet gaan voeren. Als je jezelf representatief kleedt, zul je merken dat je zelfvertrouwen ook een steuntje in de rug krijgt tijdens het gesprek.

Tip 6: Maak aantekeningen op papier ✍️

Het is heel normaal om aantekeningen te maken van zaken die worden besproken tijdens een sollicitatiegesprek. Als het gesprek op locatie is, dan zul je dit deze aantekeningen waarschijnlijk op je laptop maken. Tijdens een online gesprek raden we je dat af omdat je gesprekspartner je anders steeds hoort typen.

Tip 7: Bereid jezelf goed voor

De allerbelangrijkste tip voor een sollicitatiegesprek is: bereid jezelf goed voor. De meest voorkomende angst is dat je tijdens het gesprek niet meer weet wat je moet zeggen. Als je deze kans zoveel mogelijk wilt verkleinen, dan moet je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden. Daar kunnen we een blog apart over schrijven, maar hier een paar tips.

voorbereiden_sollicitatiegesprek

Tip 8: Accepteer eventuele zenuwen 🧘

Nogmaals, het is helemaal normaal om gespannen te zijn voor een sollicitatiegesprek. Probeer deze zenuwen te accepteren. Als je er erg veel last van hebt, kan het helpen om dit gewoon uit te spreken tegenover je gesprekspartner. Zoek een moment in het begin van het gesprek om je zenuwachtige gevoelens te uiten en je zult zien dat dit oplucht. Heel diep in- en uitademen helpt je ook om kalmer te worden. Zet ook een glas water naast je neer, zodat je daar af en toe wat van kunt drinken.

Tip 9: Zorg voor een back-up plan

De techniek kan je altijd in de steek laten. Onze 9e tip is daarom dan ook: zorg voor een back-up plan. Stel dat je laptop uitvalt omdat je hem niet hebt opgeladen, je hele laptop opeens crasht of dat je plots geen internetverbinding meer hebt. Dan is het wel zo fijn om een back-up plan te hebben Als je een tweede laptop of een smartphone in de buurt houdt, dan kan dit probleem je in ieder geval maar één keer hinderen.

Tip 10: Probeer te reflecteren 🤔

Maak nadat je het gesprek hebt afgerond, meteen aantekeningen voor jezelf. Wat ging er goed tijdens het gesprek en wat kon er beter? Wat zijn vragen die je misschien niet hebt gesteld en je in een volgende sollicitatieronde bij dit bedrijf wel kunt stellen? Het opschrijven en reflecteren helpt je om eventuele volgende gesprekken nog beter te doen!

Extra tip: Bewaar deze tips voor een later moment! 💾

Niemand kan 10 tips zomaar in één keer onthouden en als jij dat wel kan is dat maar beter iets dat je op je cv kan zetten! Daarom kan je hieronder helemaal gratis en voor niets deze 10 tips downloaden zodat je er later op je gemak nog eens naar kunt kijken.

Met deze 10 tips weten we zeker dat je jouw online sollicitatiegesprek helemaal gaat rocken! We begrijpen dat een online sollicitatiegesprek iets heel anders is dan een gesprek op locatie, maar daar wordt het gesprek zelf natuurlijk niet minder leuk om. Zie het gesprek ook zeker als een leermoment. Ondanks dat een online sollicitatiegesprek een beetje onwennig kan zijn, zie er ook vooral de voordelen van in. Je bent in je vertrouwde omgeving, je bespaart reistijd en hebt daardoor meer tijd voor de voorbereiding van je sollicitatiegesprek. 

Wil je meer tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek? Onze recruiters van Jobboost helpen je hier uiteraard graag bij. Stel gerust je vraag via mail of bel ons even, we helpen je graag op weg!

Zoek naar vacature of op steekwoord
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages